V pátek jsme se s žáky sešli ve školní družině v kuchyňce, kde jsme vybaveni zástěrami na sebe vzali role kuchařů. Nejprve jsme se seznámili s kuchyňkou a jejím vybavením, poté byli kuchaříci seznámeni o bezpečném manipulování s náčiním a poté jsme se vrhli do vaření.
Jako první přišel na řadu jablečný štrůdl – žáci oloupali a nastrouhali jablíčka, namleli piškoty a oříšky. Poté naplnili listové těsto, jablíčky, rozinkami, posypali skořicí a cukrem, zabalili, potřeli vajíčkem a štrúdl se dal péct do vyhřáté trouby.
Pak přišel na řadu těstovinový salát, kde si žáci nakrájeli na kostičky okurku, papriku, rajčátka, cibuli, sýr mozzarelu a nastrouhali tvrdý sýr. Vše smíchali s uvařenými těstovinami a dle svých chutí si přidali do salátu tuňáka.
Poté si žáci připravili dětský míchaný drink Mojito. Do skleniček si dali nakrájenou limetku s třtinovým cukrem a mátou, řádně rozmačkali vařečkou a zalili perlivou vodou neboli sodovkou. Ozdobili si sklenku kolečky citronu a limetky, přidali brčko a drink byl na světě.
Na závěr jsme se usadili k prostřenému stolu, kde jsme se s chutí všichni pustili do jídel, která jsme si sami uvařili.
vychovatelka Lenka Froňková